1,1 miljoen ouderen heeft een verhoogd valrisico

Begin oktober was het weer de Week van de Valpreventie. En niet zonder reden, want in 2021 overleden 5.400 mensen door een onopzettelijke val. Dat is bijna 2 keer zo veel als in 2011.

Niet alleen een hoge leeftijd speelt een rol. Ook sommige ziekten zijn bepalend. Vooral bij mensen met dementie of een andere zogenaamde degeneratieve aandoening (de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson of multiple sclerose) is het valrisico groter. En daarom is daar ook het aantal fatale vallen hoger. Van de mensen met een fatale val in 2021, blijken 4 op de 10 mensen te lijden aan een van deze aandoeningen.

1,1 miljoen ouderen lopen verhoogd valrisico. Dit is door veiligheidNL per gemeente in kaart gebracht. De cijfers zijn namelijk niet mis. In de gemeente Doesburg wordt het percentage inwoners van 65+ met verhoogd valrisico geschat op 25%. Voor de gemeente Zevenaar 30% en de gemeente Bronckhorst 35%. En voor de gemeente Rheden wordt dat geschat op maar liefst 36%.

Gelukkig kunt u het risico op een val vaak voorkomen. Dit kan door aan de slag te gaan met uw conditie en door bijvoorbeeld zelf in huis aanpassingen te doen die een val kunnen voorkomen. Joost is de geriatriefysiotherapeut van onze praktijk. Hij is gespecialiseerd op het gebied van fysiotherapie bij ouderen en daarmee ook in het verminderen van hun valrisico.

Wilt u zelf al aan de gang met het verminderen van uw valrisico? Neem dan deze folder eens door. Hierin staan handige tips voor wat u zelf al kunt doen. Is dat nog niet voldoende? Neem gerust contact op met Joost.