Fysiotherapie bij etalagebenen

Het Latijnse ‘claudicatio intermittens’ betekent letterlijk: met tussenpozen mank lopen. In de volksmond noemen we dit etalagebenen.

Etalagebenen is een vorm van het zogenaamde ‘symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden’ (sPAV) , ofwel: er is iets met de bloedvaten, maar dan wel flink ver bij het hart vandaan. sPAV ontstaat door vernauwing in de slagaderen vanwege slagaderverkalking. Roken verhoogt het risico op etalagebenen, evenals suikerziekte, een te hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, overgewicht en gebrek aan beweging. Ook erfelijkheid speelt een rol. De risicofactoren versterken elkaar. Dus als je rookt én overgewicht hebt, loop je meer kans op sPAV.

Klachten bij etalagebenen

Je benen voelen bij inspanning verkrampt en vermoeid aan en deze klachten verdwijnen als je stopt met bewegen. Vaak ontstaan de klachten bij lopen, maar de klachten kunnen ook ontstaan tijdens bijvoorbeeld fietsen of traplopen. Sommige mensen krijgen al klachten als ze normaal bewegen, anderen pas bij intensievere beweging. De klachten kunnen per dag wisselen, maar zullen op lange termijn toenemen, dat wil zeggen, zonder de juiste aanpak.

Behandeling van etalagebenen

De huisarts kan (laten) onderzoeken of de bloedvaten in je benen vernauwd zijn. Dit gebeurt door het vergelijken van de bloeddruk in armen en enkels. Met etalagebenen word je meestal doorverwezen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut. Voor onze praktijk is dat Joost. Hij is specifiek geschoold in het geven van training bij etalagebenen. Dankzij deze behandeling is een operatie meestal niet nodig. 

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?

Fysiotherapeuten hebben een speciale training voor mensen met etalagebenen. Dit is een veilige, effectieve behandelmethode. Onder begeleiding verbeter je de doorbloeding, coördinatie en het uithoudingsvermogen van je spieren. Door de training verbeteren ook de pompfunctie van je hart en je longfunctie – en daarmee je algehele fitheid. In de training is ook aandacht voor stoppen met roken, gezonder eten, medicatie en zelfstandig trainen. Het is belangrijk om de gezondere leefstijl vast te houden als de training is afgelopen.

Blijf niet te lang met deze klachten rondlopen. Met de juiste aanpak is veel verbetering mogelijk en verergering te voorkomen. Wij helpen u graag op weg!