Fysiotherapie bij herstel van COVID-19

Fysiotherapie Ruesink biedt een behandeltraject voor cliënten die na een besmetting met het coronavirus terugkomen van het ziekenhuis, de intensive care (IC) of thuis in quarantaine hebben gezeten. Het coronavirus (COVID-19) kan een grote impact hebben op de conditie en kracht. Sommige mensen hebben tijdens hun herstel na COVID-19 ernstige klachten of beperkingen.

De fysiotherapeut kan ondersteunen bij het omgaan met de gevolgen van COVID-19. Zeker na een periode van opname in het ziekenhuis kan het herstel lang duren en is fysiotherapie aan te bevelen om de draad weer terug op te pakken. Klachten die kunnen ontstaan na een IC opname:

  • Cardiopulmonale klachten
  • Klachten van het bewegingsapparaat
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Minder spierkracht
  • Verminderde gewrichtsmobiliteit 
  • Extreme vermoeidheid
  • Geheugen- en concentratiestoornissen
  • Depressie en/of angstgevoelens

Ook mensen die niet opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis kunnen klachten zoals kortademigheid, vermoeidheid, kracht- en conditievermindering voorkomen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om het werk en de dagelijkse activiteiten en hobby’s weer op te pakken. Fysiotherapie kan ook hier helpen bij het herstel.

Revalideren na corona

Mensen met ernstige COVID-19 die tijdens hun herstel ernstige klachten of beperkingen ervaren kunnen in aanmerking komen voor de vergoeding van fysiotherapie. Het is niet noodzakelijk dat iemand positief is getest op het coronavirus of opgenomen in het ziekenhuis te zijn geweest. De medisch specialist of huisarts stelt vast of er aannemelijk sprake is geweest van COVID-19 en of de patiënt deze zorg moet krijgen.

Vergoeding van fysiotherapie bij COVID-19

De behandelingen worden vergoed vanaf de 1e behandeling. Wel geldt het eigen risico. Het is per patiënt verschillend hoeveel zorg er nodig is. Sommige patiënten hebben aan enkele ondersteunende behandelsessies voldoende. Andere patiënten hebben een behandelprogramma van enkele maanden nodig. De maximale periode van behandeling is 6 maanden. Er is wel een maximum van 50 behandelingen gesteld aan het aantal behandelingen waarvoor vergoeding geldt. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan iemand verwezen worden voor nog een behandeltermijn van maximaal 6 maanden.

Onderzoek

Een voorwaarde om paramedische herstelzorg vergoed te krijgen is dat patiënten bereid moeten zijn mee te werken aan onderzoek. Er moet toestemming gegeven worden om anoniem gemaakte behandelgegevens van deze herstelzorg te delen met de onderzoekers. Zonder deze toestemming wordt de zorg niet vergoed. Met het onderzoek worden de effecten en kosten van paramedische herstelzorg voor COVID-19 onderzocht.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

In onze praktijk is Barbara gespecialiseerd in de behandeling van longproblemen. De afgelopen maanden heeft Joost al meerdere COVID-patiënten met ernstige klachten begeleidt. Aan de hand van een intake kunnen zij een individueel, op maat gemaakt behandelprogramma opstellen. Indien nodig kan deze hulp ook thuis of op afstand middels videobellen geleverd worden.

Meer weten?

Neem contact op via 0313-427654 of info@fysiotherapie-ruesink.nl.