Hoogleraar Scherder: bewegen helpt echt tegen corona

De hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder benadrukt: “Bewegen helpt tegen het coronavirus. Dat staat vast. Er zijn voldoende internationale studies die dat aantonen. Dat geldt voor jong en voor oud.”

Blijf bewegen

Van 5 uur zitten gaan mensen nu naar 8 uur zitten, of soms nog meer. Mijn boodschap is: blijf bewegen. Dan kan ook in je eentje. En ook in huis kun je heel veel aan beweging doen. We moeten actiever worden. Niet alleen tegen dit virus, maar ook tegen alle virussen die nog gaan komen.”

‘Wake- upcall’

Zie het als een ‘wake- upcall’, zegt Scherder. “Ik hoop dat de premier of de minister straks niet alleen vertelt wat de huidige maatregelen zijn, maar dat daaraan wordt toegevoegd dat mensen moeten blijven bewegen. Het hoeft niet extreem te zijn, maar maak een wandeling, loop vaker de trap op en af. Mensen rennen niet meer over het station om de trein te halen. Dat moet worden gecompenseerd.”

Voorkomen

Kijk daarom vooral naar wat wel mag, adviseert de hoogleraar. “Dat is nog heel veel. Het zou schitterend zijn als het kabinet daarop wijst. Met de bekende 1,5 meter afstand is er nog zo veel te bedenken. Wat gebeurt is natuurlijk voor veel mensen niet bemoedigend. Niet bewegen heeft een negatief effect op de stemming, het stressniveau. Als de hele maatschappij stil zit werkt dat in de strijd tegen het virus contra-productief. Dat moeten we zien te voorkomen.”

Sterkere weerstand

Scherder riep eerder al in een pamflet met tal van sportprominenten om te komen tot een vitale samenleving en kreeg bijval uit de politiek. “Bij niet bewegen gaat je immuunsysteem snel achteruit.  Dat is een reden om hiervoor op de barricades te gaan staan. Want wat we nu allemaal willen is een sterkere weerstand.”

De 5 bewegingstips van Erik Scherder

  • Uithoudingsvermogen trainen (wandelen, fietsen, traplopen)
  • Spierkracht (2x per week) -> beenspieren, armspieren, handspieren etc.
  • Balansoefeningen
  • Tijd (30 minuten aan 1 stuk per dag, maar ga niet over uw grenzen heen)
  • Voer de oefeningen (uithoudingsvermogen) iedere dag uit

In het onderstaande  filmpje worden de 5 tips uitgelegd.

 

Bron: lc.nl / Leeuwarder Courant