Joost volgt cursus motiverende gespreksvoering

Als fysiotherapeut weten wij als geen ander wat het belang van bewegen is. Toch zien we te vaak mensen die eigenlijk te weinig bewegen. Aan ons de taak onze patiënten te overtuigen meer te gaan bewegen. En dat lukt niet altijd. Vandaar dat Joost een cursus motiverende gespreksvoering is gaan volgen.

Motiverende gespreksvoering is een methode voor het voeren van gesprekken, waarbij de patiënt in feite zichzelf overtuigt om te veranderen. Hierbij wordt de focus gelegd op wat bij de persoon speelt dat de verandering tegenhoudt. En wat redenen zijn om juist wél te veranderen. 

Mensen kunnen zelf door het veranderen van hun gedrag veel gezondheidsproblemen en -risico’s verminderen. Maar om je gedrag te veranderen, heb je motivatie nodig. Het doel van motiverende gespreksvoering is dan ook om deze motivatie boven tafel te krijgen en laten groeien.

Wanneer iemand zowel voor- als nadelen aan iets ziet, die tot twijfel leiden, noemen we dit ambivalentie. De emoties die iemand ervaart zijn in feite tegenstrijdig: ze sturen het gedrag in een verschillende richting. Door open in gesprek te gaan, en de ander te helpen de situatie helder te zien, wordt wat eerst ambivalent was, nu een duidelijke keuze. Nu staat niets meer in de weg om gemotiveerd met gezond gedrag aan de slag te gaan.

Motiverende gespreksvoering is een bijzonder effectieve en bewezen gespreksmethode. Maar ook één die lastig is om onder de knie te krijgen. Het liefst zouden we iemand gewoon vertellen wat ze moeten doen. Maar alleen wanneer iemand zelf voldoende overtuigd is, zien we pas echt resultaat. Dat levert niet alleen een fijnere behandeling, maar ook veel meer tevreden patiënten op.

Na de zomer rond Joost het online gedeelte van de cursus af, waarna er nog twee dagen op locatie gevolgd moeten worden.