Klachten door thuiswerken?

Het thuiswerken gaat ons niet in de koude kleren zitten, blijkt uit een enquête van vakbond CNV. De vakbond heeft ruim 2500 leden, die sinds het begin van de coronacrisis thuiswerken, gevraagd hoe het tot nu toe gaat.

Twee op de vijf ondervraagde thuiswerkers (41 procent) geeft aan vaker last te hebben van fysieke klachten, bijvoorbeeld pijn aan de nek, rug, arm en schouder. Eén op de tien brengt sinds het thuiswerken vaker een bezoek aan de fysiotherapeut. Een van de oorzaken van die thuiswerkklachten is het ontbreken van een arboproof werkplek.

De fysiotherapeut kan u helpen met tips en adviezen om uw werkplek te optimaliseren. Onze collega Maurice Looijen is Arbeidsfysiotherapeut en onder andere gespecialiseerd in klachten die gerelateerd zijn aan werk.

Tips!

Een belangrijke tip van Maurice: “Wissel af!”. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen, niet voor langdurige statische belasting (bv zitten of staan). Een zit/sta bureau kan een oplossing zijn, maar dit is in de thuissituatie niet altijd haalbaar.

De bekende wandeling in de pauze is op zich goed, maar eigenlijk niet voldoende. Probeer regelmatig het werk even te onderbreken met kortere pauzes en doe wat rek- en strekoefeningen. Het voordeel van thuiswerken; er zitten nu geen collega’s om u heen die raar staan te kijken.

Ervaart u klachten of twijfelt u of uw werkplek voldoet, neemt uw gerust contact op en maak een afspraak voor advies of behandeling.