Nu al meer dan 60.000 ex-coronapatiënten bij de fysio

Het aantal Nederlanders dat fysiotherapie nodig heeft voor de behandeling van langdurige Coronaklachten is sinds de jaarwisseling ruim verdubbeld.

Dat bevestigt een woordvoerder van beroepsvereniging Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) na een bericht in het AD. Tussen de 60.000 en 75.000 mensen krijgen fysio, zo blijkt uit een berekening op basis van gegevens uit de Landelijke Database Fysiotherapie.

Zorg verplaatst

Een deel van de Nederlandse fysiotherapeuten houdt in dat systeem bij welke behandelingen ze uitvoeren. Eind vorig jaar kregen naar schatting 28.000 ex-coronapatiënten hulp van een fysiotherapeut.

KNGF-voorzitter Guido van Woerkom zegt enorm geschrokken te zijn van de cijfers. “Het is duidelijk dat de zorg voor Covid-patiënten zich nu verplaatst naar de eerste lijn, en naar de fysiotherapie in het bijzonder.”

80 dagen behandelen

Volgens het AD is de behandelduur gemiddeld tachtig dagen. De klachten lopen uiteen van ademhalingsproblemen, oververmoeidheid en verlies van spiermassa tot psychische problemen, of een combinatie daarvan. De meeste mensen, zo’n 80 procent, hebben de coronabesmetting thuis doorgemaakt.

Bron: RTL Nieuws