Samenwerken is belangrijk

In ons vak is het belangrijk om samen met andere zorgverleners of disciplines te werken. Onze praktijk heeft dan ook vele samenwerkingspartners waarmee we regelmatig contact mee hebben.

Een van deze samenwerkingspartners is Doesburg Beweegt. Dit is een samenwerkingsverband dat bestaat uit 6 buurtsportcoaches. Onder andere Jorien Harteman namens Uniek Sporten en onze eigen Joost van der Kooij werken hierin samen. Doel is om meer inwoners in beweging te krijgen, wat onder andere resulteerde in een fitheidstest voor 55+’ers. De samenwerking verloopt uitstekend.

Joost: “Beweging is essentieel voor ons lichaam. Wil je gezond blijven dan moet je bewegen. Dat geldt ook voor iemand die negentig is. In mijn werk als geriatriefysiotherapeut richt ik me voornamelijk op ouderen. Ik behandel ook mensen die chronische klachten hebben. Of neurologische klachten, bijvoorbeeld als gevolg van Parkinson, MS of een herseninfarct. In alle gevallen probeer ik mijn cliënten aan het bewegen te krijgen. Wat ik kan zeggen, is dat je altijd beter af bent als je regelmatig beweegt.”

Aan de gang krijgen

Een keer in de twee maanden komen alle partijen die verenigd zijn in Doesburg Beweegt samen. Jorien: “Dat is om te kijken hoe we ervoor staan en wat we nog meer kunnen doen om Doesburg aan de gang te krijgen. Wat ik zelf prettig vind, is dat we met een beperkt aantal partijen werken. De lijntjes zijn kort waardoor je snel kunt schakelen. Doordat we elkaar goed kennen, weet je ook precies wat je aan wie hebt. Als Joost een cliënt heeft die wil gaan sporten, en hij komt er niet uit, dan belt hij mij.”

Parkinson boksen

Zo ging het ook in het geval van de boksende Parkinson patiente. Joost: “Een van mijn patënten, een vrouw van 80 met Parkinson, wilde meer bewegen. Ze wandelde veel maar dat vond ze saai. Ik weet dat bokstraining heel goed kan werken bij mensen met Parkinson. Voorzichtig stelde ik voor om te gaan boksen. Ik had verwacht dat ze zou zeggen ‘Ben je gek geworden?’ maar ze vond het een uitstekend idee. Ik wist alleen niet waar ze terecht kon in de buurt. Dat heeft Jorien voor me uitgezocht. Ze bokst nog steeds en is superenthousiast.”

Eigenwaarde

Net als haar familie, bij wie ze extra punten heeft gescoord. Joost: “Ja, die vinden het geweldig. Ze hebben een t-shirt laten maken met een boksende oma erop. Dat is toch leuk? Het mooie is ook dat ze nu in contact komt met anderen die Parkinson hebben, daardoor ziet ze sneller dat sommige dingen niet aan haar liggen maar door haar ziekte komen. Dat is beter voor je eigenwaarde.” Jorien: “En dat is heel wat waard!”