Bij veel patiënten met klachten van het houdings- en bewegingsapparaat kan een voet- en loopanalyse zinvol zijn. Veel voet-, enkel-, knie-, heup- of lage rugklachten worden veroorzaakt door een niet optimale stand of ondersteuning van de voeten. Voor sporters is goed schoeisel en goede ondersteuning extra belangrijk.

Om welke klachten gaat het?

Een (kleine) afwijking in de voetenstand of het afwikkelpatroon kan o.a. de volgende klachten veroorzaken:

  • Achillespees en/of kuitklachten
  • Halluxvalgus/rigidus
  • Pijnlijke of vermoeide voeten
  • Enkelblessures
  • Shinsplints
  • Hielspoor
  • Diverse knie-, heup- en rugklachten

Werkwijze

Het consult bij een voet- en loopanalyse bestaat uit een vraaggesprek en een inspectie van de huidige schoenen. Vervolgens wordt de voetenstand bekeken, zonodig gecombineerd met een beweeglijkheidstest van belangrijke gewrichten.

Als laatste wordt een digitale afdruk van de voet (footscan) gemaakt. Hierbij wordt zowel in stand als bij lopen (afwikkeling van de voeten) de drukverdeling op de voeten nauwkeurig geregistreerd. Tevens worden er filmopnamen van het looppatroon en de voetafwikkeling gemaakt, dit gebeurt op een vaste ondergrond. Deze beelden worden samen met u geanalyseerd.

Advies & Behandeling

Specifieke oefeningen of een schoenadvies kunnen een oplossing bieden. Zonodig kunnen er aan de hand van de door ons gemaakte afdruk steunzolen (op maat) gemaakt worden. Deze zolen onderscheiden zich van de gangbare zolen door het dynamische en ondersteunende karakter en zijn kwalitatief van hoog niveau. Voor sporters zijn er speciale sportsteunzolen.

Goed om te weten

Onze praktijk is lid van het faciliteitennetwerk van Topsport Gelderland en wij participeren samen met o.a. Sportcentrum Papendal in het VSO-netwerk in Nederland.

Leden van Dutch Runners krijgen 25% korting op het consult voet- en loopanalyse indien niet vergoed door de zorgverzekeraar. Zie www.dutchrunners.nl