Een OSIM trainer voor Vera Verhage

Vera Verhage uit Spankeren is het para-talent in de Nederlandse dressuursport. Verhage rijdt al vanaf haar zevende. Door zuurstoftekort bij haar geboorte heeft zij moeite met de aansturing van haar beenspieren en is haar balans niet zoals het hoort te zijn.

Zij kan wel kleine stukjes lopen, maar verder heeft zij haar rolstoel nodig. Zij moest hierdoor een sport zoeken waarbij je niet hoeft te lopen. De dressuursport leent zich hier perfect voor. Om zo optimaal mogelijk in vorm te blijven wordt Vera begeleidt door Herbert.

Niet eenvoudig te vervangen

Sinds december is de Bio Manege in Arnhem gesloten i.v.m. de coronamaatregelen. In deze tijd van het jaar met lagere temperaturen zorgt dat voor lichamelijke achteruitgang bij Vera. “Met fysiotherapie en oefeningen probeer ik mijn lijf en spieren in soepel te houden, maar paardrijden is niet eenvoudig te vervangen of te vergelijken met therapie”, vertelt Vera.

‘horseriding simulator’

Op zoek naar een alternatief kwam de mogelijkheid van een ‘horseriding simulator’ voorbij. “Voor mij is het belangrijk nu tijdens de lockdown dat ik thuis kan trainen, ik heb maar weinig energie en ben afhankelijk van vervoer”, legt Vera uit. “Of het mijn lichaam daadwerkelijk kan ondersteunen is altijd afwachten, maar elke stap vooruit, hoe klein ook, betekent veel voor mijn dagelijks leven”.

Zo optimaal mogelijk ondersteunen

Via de DVB Foundation buddy Glasten Krapels kreeg Vera de mogelijkheid om een OSIM trainer uit te proberen, ter beschikking gesteld door Saskia Heijkants. “Hier ben ik heel blij mee”, vertelt Vera enthousiast. “Ik hoop zo thuis te kunnen gaan werken aan balans, ontspanning en coördinatie met gerichte oefeningen. Mijn fysiotherapeut Herbert Ruesink gaat het traject met de OSIM trainer verder begeleiden, om zo mijn lijf optimaal mogelijk te ondersteunen”.

Meer weten over dit talent van de dressuursport? Kijk dan hier en hier