Joost vervolgt zijn cursus motiverende gespreksvoering

Vorig jaar volgde onze eigen Joost een e-cursus in motiverende gespreksvoering, en inmiddels kunnen we meedelen dat de volgende fase in november van start gaat.

Motiverende gespreksvoering is een krachtige methode voor het voeren van gesprekken, waarbij de nadruk ligt op het helpen van de patiënt om zelf de motivatie te vinden om te veranderen. Het draait om het begrijpen van wat iemand tegenhoudt om te veranderen, en welke redenen er zijn om wél te veranderen.

De sleutel tot het verminderen van gezondheidsproblemen en -risico’s ligt vaak in gedragsverandering, zoals meer bewegen bij verstopte aderen in de benen of na hartklachten. Maar om dat te bereiken, is motivatie essentieel. Het hoofddoel van motiverende gespreksvoering is het aanboren en vergroten van deze motivatie.

Soms twijfelen mensen door zowel de voordelen als nadelen van een verandering, wat leidt tot ambivalentie. De emoties zijn in feite tegenstrijdig en duwen het gedrag in verschillende richtingen. Door open en respectvolle gesprekken te voeren en te helpen bij het helder krijgen van de situatie, wordt ambivalentie omgezet in duidelijke keuzes. Dit opent de deur naar gemotiveerd gezond gedrag.

Motiverende gespreksvoering is bewezen effectief, maar het vergt training en oefening om het goed te beheersen. We begrijpen dat het soms verleidelijk is om simpelweg te vertellen wat iemand moet doen, maar de echte resultaten komen pas wanneer iemand zijn of haar eigen motivatie vindt. Dit niet alleen leidt tot effectievere behandelingen, maar ook tot meer tevreden patiënten.

We kijken ernaar uit om deze benadering nog meer toe te passen in onze praktijk en zijn ervan overtuigd dat het zal bijdragen aan de kwaliteit van de zorg die we bieden. Joost zal in december het tweede deel van zijn cursus afronden. Samen streven we naar een gezondere en gemotiveerde toekomst.