Tirza’s bijzondere reis naar Mexico

Tirza heeft deze zomer samen met haar goede vriendin Susan een bijzondere reis naar Mexico gemaakt. Susan heeft Relapsing-remitting Multiple Sclerose (MS) en onderging daar stamceltherapie genaamd Hematopoïetische StamCel Transplantatie (HSCT). Deze behandeling is intensief, maar voor Tirza was het een speciale ervaring om Susan te kunnen steunen.

Wat is HSCT en waarom wordt het gebruikt bij MS?

HSCT is een geavanceerde behandelmethode waarbij we stamcellen verzamelen en vervolgens het immuunsysteem van de patiënt resetten. Het hoofddoel is om de voortgang van de ziekte te stoppen. Sommige patiënten ervaren daarnaast verlichting van symptomen, afhankelijk van hun specifieke klachten. In essentie gaat het erom de ziekteactiviteit te stoppen, en eventuele verbeteringen zijn een extraatje.

Hoe werkt HSCT en wat zijn de resultaten?

De behandeling begon met het transporteren van stamcellen uit het ruggenmerg naar het bloed, waar ze vervolgens uit werden verzameld. Daarna volgde een intensieve fase waarin Susan’s immuuncellen werden vernietigd met behulp van chemotherapie om zo haar immuunsysteem volledig uit te schakelen. Vervolgens werden de stamcellen teruggegeven aan Susan. Deze begonnen een heel nieuw immuunsysteem aan te maken, met als doel de voortgang van de MS te stoppen.

Tijdens de behandeling verbleven Tirza en Susan in een appartement waar veel van de medische procedures werden uitgevoerd. Ze hadden toegang tot een dakterras, waar ze samen met andere patiënten en verzorgers konden ontspannen en genieten van het prachtige uitzicht op de vulkaan Popocatépetl. Gedurende de periode waarin Susan’s immuunsysteem tijdelijk was uitgeschakeld, verbleven ze in quarantaine en mochten ze hun kamer nauwelijks verlaten.

Waarom dan helemaal naar Mexico?

Ervaren artsen in Mexico voeren al meer dan 20 jaar HSCT-procedures uit voor hematologische en auto-immuunziekten, waaronder MS. Indrukwekkend genoeg blijkt uit gegevens dat bij patiënten met hetzelfde type MS als Susan, na 5 jaar 85,5% geen verdere achteruitgang in hun klachten ervaren, en na 10 jaar geldt dit voor 71,3% van de gevallen.

In Nederland wordt deze behandeling helaas nog niet aangeboden, maar verschillende patiëntenverenigingen zetten zich in voor de mogelijkheid om HSCT in Nederland beschikbaar te maken. Dit geeft hoop voor de toekomst, waarin deze behandeling wellicht toegankelijk zal zijn voor een grotere groep mensen met MS.