Kans op val verdubbeld na een milde beroerte of TIA

Mensen die een milde beroerte of TIA hebben gehad, lopen aanzienlijk meer risico om te vallen dan mensen die geen beroerte hebben doorgemaakt, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Bovendien ervaren zij vaker balans- en loopproblemen en zijn ze minder actief.

Jaarlijks worden ongeveer 40.000 mensen voor het eerst getroffen door een beroerte, waarvan de helft een milde beroerte ondergaat. Onderzoekers wilden begrijpen of mensen met milde klachten op de lange termijn geen gevolgen ondervinden van een beroerte of TIA. De resultaten tonen aan dat deze groep meer dan twee keer zoveel kans heeft om te vallen dan mensen zonder beroerte of TIA. Ook lopen zij langzamer en hebben vaker balansproblemen.

Het opvallende verhoogde valrisico voor deze groep, die vaak uit beeld raakt bij zorgverleners vanwege het ontbreken van duidelijke klachten, benadrukt het belang van bewustwording, zowel bij de bevolking als bij zorgverleners. Eerder onderzoek suggereert dat een valgeschiedenis de grootste voorspeller is voor toekomstige vallen, zelfs als de eerste val geen ernstige schade veroorzaakt.

Balanstraining wordt ten zeerste aanbevolen voor mensen die een milde beroerte of TIA hebben gehad. Ook als ze geen duidelijke klachten meer ervaren. Door te trainen op balans en loopvermogen kunnen mensen deze vaardigheden verbeteren en het risico op toekomstige vallen aanzienlijk verminderen. In onze praktijk is Joost, als geriatriefysiotherapeut, gespecialiseerd in balans- en looptraining. Zijn expertise stelt hem in staat specifieke problemen te identificeren en gericht te trainen om toekomstige vallen te voorkomen. Werk samen met ons aan een veiligere en actievere toekomst!