Uitgelicht: Herbert Ruesink

De afgelopen maanden lichtten wij iedere maand in onze nieuwsbrief een van de leden van ons team uit. Deze maand is dat wel een hele speciale. In september 2020 is het namelijk 40 jaar geleden dat Herbert zijn diploma fysiotherapie heeft mogen ontvangen. Bij dit bijzondere feit willen we dan ook graag stil staan.

Herbert begon zijn carrière 40 jaar geleden op een wel heel bijzondere dag. Zijn diploma-uitreiking viel namelijk samen op zijn huwelijksdag. Een afgezant van de opleiding is, speciaal voor hem naar het feest gekomen, zodat hij daar zijn diploma in ontvangst mocht nemen. Daarmee is het dus niet alleen een jubileum op professioneel gebied, maar ook een mijlpaal op persoonlijk gebied. Herbert en Yvonne zijn inmiddels ook al 40 jaar getrouwd!

Start van een lange carrière

Herbert begon zijn carrière als fysiotherapeut in het Gemeente ziekenhuis in Arnhem (inmiddels beter bekend als Rijnstate). Na 10 jaar startte hij zijn eigen praktijk in Ellecom, de plek waar hij ook geboren en getogen is. De praktijk startte eerst als een ‘wilde vestiging’, zonder een contract met de ziekenfondsen. Na enkele jaren lukte het hem met behulp van een tandarts, de verloskundigen in Doesburg en enkele patiënten een contract te krijgen bij het ziekenfonds. Daarnaast bleef hij ook jarenlang werkzaam in het ziekenhuis, wat zorgde dat het werk druk maar boeiend, uitdagend en afwisselend bleef.

Herbert bleef niet stil zitten en ontwikkelde zich verder in het vak. Naast de algemene fysiotherapie werden sportfysiotherapie, bekkenfysiotherapie, de behandeling van kaakgewrichtsklachten en hartrevalidatie zijn aandachtspunten. Ook ronde hij in 1992 de opleiding haptonomie af. Daarnaast was hij ook gastdocent aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en werkte hij mee aan diverse onderzoeken.

De praktijk bleef verder groeien en na de IJsselsprong in 2007 naar de gemeente Doesburg is de praktijk verder gegroeid naar wat hij inmiddels geworden is. Een praktijk met 3 locaties, 5 fysiotherapeuten en 1 secretaresse. In 2020 is Fysiotherapie Ruesink van eenmanszaak overgegaan in een maatschap samen met Joost van der Kooij en Maurice Looijen. Hiermee is het voortbestaan van de praktijk ook voor de langere termijn gewaarborgd.

Grote invloed

Als oprichter en naamgever van de praktijk is de impact van Herbert op het team groot. Voor iedereen in het team heeft Herbert een bijzondere invloed gehad op hun professionele en persoonlijke leven. Tegen Tirza zei Herbert al toen zij als stagiaire in de praktijk begon: “Je moet doen wat je leuk vindt, want dan heb je plezier in het vak”. Zij heeft zich kunnen ontwikkelen tot de therapeut die zij nu is met meerdere specialisaties en aandachtsgebieden. Herbert was hierbij de steun in de rug, het zetje in de goede richting en de ongedwongen raadgever.

Coach

Voor Joost betekende Herbert dat hij uit zijn comfort zone werd gehaald. Maar altijd op een ongedwongen en coachende manier. Herbert zag soms de kansen en mogelijkheden al voordat Joost ze zelf zag. Hierdoor heeft hij zich kunnen ontwikkelen tot master geriatriefysiotherapeut en inmiddels dus ook maatschapslid. Iets wat Joost daarvoor niet eerder als mogelijkheden had gezien.

“Vakidioot”

Maurice ziet Herbert als betrokken, gepassioneerd en een “vakidioot” met oog voor detail. Wat hij in hem als collega bewondert, is dat ondanks een eigen druk gevulde agenda op alle fronten hij altijd rustig en ontspannen overkwam en je nooit het gevoel gaf “te druk” te zijn of geen tijd te hebben voor vragen. Een echte rots in de branding die je vertrouwen geeft.

Inspiratie

Herbert betekent voor Barbara inspiratie, geduld, kennis en hele mooie soms bestaande uitspraken waar je veel steun kennis en inzicht van kan krijgen. Voorbeeld uitspraak “Als je naar de zon draait dan valt de schaduw achter je”. Hij blijft voor haar een inspiratiebron, een integer mens en de nestor van ons team.

Manon werkt van het hele team het kortst met Herbert. Desalniettemin vindt zij hem een fijne collega om mee samen te werken. Ze is goed door hem begeleidt toen ze is begonnen in de praktijk.

Ook voor zijn gezin heeft het werk van Herbert impact gehad. Door zijn werk kent Herbert zoveel mensen, dat hij altijd wel ergens een bekende tegen komt. Gezellig een dagje Amsterdam en Herbert is opeens kwijt en met een bekende aan de babbel. Of op vakantie in Venice Beach in Californië, op de piste bedenk het maar. Zijn gezin zei dan altijd: “Horen er niet bij hoor; kennen die man niet”!

Onvervangbaar

Zoals u kunt lezen zijn wij, van Fysiotherapie Ruesink, erg trots op Herbert. Voorlopig kunnen wij dan ook nog niet zonder hem. Misschien heeft u wel gemerkt dat Herbert dit jaar wat minder uur is gaan werken. Hierdoor heeft hij, naast zijn grote passie fysiotherapie, ook meer tijd samen met zijn gezin rond om te trekken met de camper, te fietsen en te skiën. En hopelijk, zodra de situatie het weer toelaat, mooie verdere reizen te gaan maken. Iets wat wij hem dan ook van harte gunnen. De praktijk draait ondertussen op volle toeren verder, omdat wij worden gesteund door de 40-jarige ervaring van onze onvervangbare collega.